Intimna razmerja med digitalizacijo, komodifikacijo in pandemijo

V okviru pedagoškega procesa Katedra za medijske in komunikacijske študije Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani (UL) organizira okroglo mizo: Intimna razmerja med digitalizacijo, komodifikacijo in pandemijo. Okrogla miza bo v torek, 7. 12. 2021, ob 16. uri v Veliki dvorani na Fakulteti za družbene vede UL.

Najbolj prepoznavna funkcija aplikacije za zmenke Tinder – swipe – je pomladi 2020 doživela ponovni preboj. Uporabniki in uporabnice Tinderja so 29. marca 2020 postavili nov rekord s 3 milijardami ''drsljajev'' v enem dnevu in so v istem letu ta rekord dosegli še 130-krat. Čeprav so bili zmenki v živo zaradi strogih ukrepov omejevanja gibanja skorajda neizvedljivi, se je Tinder skupaj z drugimi platformami skril pod naše odeje, izkoristil našo osamljenost in frustracijo in še dodatno pospešil digitalizacijo intimnih razmerij. Pandemija je tako pospešila že nekaj časa aktualno komodifikacijo intimnih razmerij in omogočila trgu nadaljnje širjenje v zasebno sfero. To so še posebej omogočili digitalne tehnologije in novi kanali komuniciranja, zlasti uporaba družbenih omrežij in platform, ki spodbujajo neposreden in takojšen slog komuniciranja.

Poleg trga nasploh ter predvsem trga medijskih in digitalnih tehnologij se je v naša intimna življenja v času karantene na nove načine vključila tudi država. Država je z omejevanjem medosebnih stikov na posamezna gospodinjstva favorizirala tradicionalno družino, vsem ostalim državljanom in državljankam pa je omejila dostop do intimne in čustvene podpore. Ravno nove digitalne medijske tehnologije so pomagale pri vzdrževanju nenormativnih intimnih razmerij, ki niso ustrezala državno določenemu pojmovanju partnerstva in gospodinjstva. Med pandemijo je torej prišlo do dodatnega brisanja mej med javnim in zasebnim življenjem, hkrati pa je pandemija spodbudila prevpraševanje normativnega razumevanja intimnih odnosov ter koncepta intimnega nasploh.

V pogovoru se bomo torej dotaknili vprašanj posega sodobnih digitalnih tehnologij, trga in države v intimne odnose v sodobni digitalni družbi. Z nami bodo: izr. prof. dr. Zdenka Šadl, red. prof. dr. Roman Kuhar, dr. Jasmina Šepetavc in dr. Iztok Šori. Pogovor bo moderirala Anamarija Šiša, asistentka in mlada raziskovalka na Katedri za medijske in komunikacijske študije.

Vabljeni!

 

Na okrogli mizi sodelujejo:

izr. prof. dr. Zdenka Šadl, profesorica socioloških teorij, sociologije spola in skrbi na Fakulteti za družbene vede UL,

prof. dr. Roman Kuhar, profesor sociologije na Filozofski fakulteti UL in raziskovalec na Mirovnem inštitutu,

dr. Jasmina Šepetavc, doktorica znanosti, filmska kritičarka in raziskovalka na področju feministične in queer filmske teorije,

dr. Iztok Šori, raziskovalec in direktor na Mirovnem inštitutu, doktor socioloških znanosti,

Anamarija Šiša, moderatorka okrogle mize, asistentka in mlada raziskovalka na Katedri za medijske in komunikacijske študije.

 

 

Events

10. 09. 2020
Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

28. 09. 2020
International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

10. 09. 2020
Faculty of Arts

Online presentation for international students

28. 09. 2020
Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

04. 11. 2020
Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon