Oddelek za primerjalno in splošno jezikoslovje

Imena slovenskih psov

04. oktober 2023 ob 11:00 do 04. oktober 2023 ob 12:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

OPIS

 

Na svetovni dan živali, 4. oktobra, ko goduje sv. Frančišek, vas ob 11. uri vabimo v Atrij ZRC na predstavitev knjige, ki v ospredje postavlja človekovega najboljšega prijatelja: psa.

Pri Založbi ZRC je izšla knjiga Imena slovenskih psov avtorja akad. prof. dr. Marka Snoja, priznanega jezikoslovca, etimologa in pasjeljubca, ki se je tokrat podal po sledeh poimenovanj psov v slovenskem jeziku.

Knjiga poleg izčrpnega seznama imen psov z razlagami, pomenom in zgodovino prinaša tudi prispevke, ki postrežejo z novimi jezikoslovnimi spoznanji in opažanji o besedi pes in njeni besedni družini, primerjajo opise s psi povezanih besed v slovenskih enojezičnih splošnih razlagalnih slovarjih (avtorica dr. Nina Ledinek), osvetljujejo vzgibe za poimenovanje psov skozi zgodovino in pri različnih narodih, razpravljajo o pojavljanjih in pomenu psa v slovenski folklori (avtorica prof. dr. Marjetka Golež Kaučič) ter nizajo uvide o psu v slovenski prozi med letoma 1860 in 1980 (avtor dr. Tone Smolej). Dodan je tudi odlomek iz dela Josipa Jurčiča.

Knjige Imena slovenskih psov je tako »spomenik živalim, ki so se pred 15.000 leti ali več odločile živeti v podrejenem in brezpogojnem sožitju s človekom,« če povzamemo opis Marka Snoja.

Vsi avtorji z izjemo Josipa Jurčiča bodo nastopili na novinarski konferenci in povedali nekaj besed o svojih prispevkih ter odnosu do psov nasploh. Lili Šturm, muzejska svetovalka in vodja komunikacijskih programov v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC), pa vas bo povabila na delavnico tiskanja imen na pasje rutke, ki bo v okviru 35. grafičnega bienala Ljubljana potekala v Grafičnem ateljeju MGLC.

Vabljeni vsi, s psi ali brez njih!

P. S. Knjiga Imena slovenskih psov bo na ta dan v Azilu in v spletni knjigarni naprodaj z 10-odstotnim popustom.

Notices

Department of Translation Studies

Change of Office Hours Nike Kocijančič Pokorn

Department of Philosophy

Change of Office Hours Ela Taniguchi

International Office, Faculty of Arts

The International Office will be closed

International Office, Faculty of Arts

The International Office will be closed

Department of English

Change of Office Hours Mojca Belak