Ekskurzija v Trst

Pri spomeniku Bazoviškim junakom

Pri spomeniku Bazoviškim junakom

Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete je 16. maja 2024 izvedel ekskurzijo v Trst. Vožnjo do Trsta so izkoristili za kratek oris pomena Trsta v slovenski novejši zgodovini. O tem je spregovoril Božo Repe.

Prvi točki sta bila spomenika v Bazovici. Začeli so pri spomeniku štirim ubitim antifašistom in k temu dodali še obisk fojbe. Ti dve točki je predstavil Bojan Balkovec.

Po poti do naslednje točke, Rižarne, je o njej in okoliščinah v Trstu in Odilu Globočniku zanimive podatke posredovala Kornelija Ajlec. Sledil je krajši ogled ostankov taborišča v Rižarni.

Naslednji točki sta bili Narodni dom in Narodna in študijska knjižnica, dve za Slovence v Italiji zelo pomembni točki. V Narodnem domu je najprej Irena Selišnik predstavila Trst v starejših obdobjih, nato je o Narodnem domu spregovoril Martin Lisjak, ki je na koncu predstavil še zanimivo razstavo/muzej Stik. V NŠK je udeležence sprejel Štefan Čok.

Sledil je sprehod mimo pravoslavne cerkve in Ponte Rosso do stare borze. Tu in nekaj kasneje še na trgu Unita je o Trstu spregovorila Irena Selišnik. Pri spomeniku pesniku D'Annunziu je o njem kot umetniku in nacionalistu spregovoril Žiga Smolič.

Da bi lahko nadaljevali s programom so se v odmoru podkrepili s hrano in pijačo. Sledila je pot ob železniški postaji, mimo Miramara skozi Tržič do kostnice v Sredipolju. Že po poti in potem na lokaciji je o njej spregovorila Kornelija Ajlec

Foto B. B. in Ž. S.

Zadnje novice

“DOCUMENTING COPTIC MONASTIC HERITAGE” PROJECT

Matjaž Kačičnik 2018 © Endangered Hermitages Project = Documenting Coptic Monastic Heritage Project

Reception for International Students at the Faculty of Arts and at the University of Ljubljana (two separate events)

Support and assistance by the University of Ljubljana