Predavanje o delu čeških učencev Jožeta Plečnika s praške Akademije za umetnost, arhitekturo in oblikovanje

Oddelek za slavistiko Filozofske fakultete vabi na predavanje doc. dr. Pavla Panocha s Filozofske fakultete Univerze v Pardubicah (Češka) v sredo, 19. oktobra 2022, ob 18. uri (Mestni muzej Ljubljana). Predavanje se osredotoča na delo čeških učencev Jožeta Plečnika s praške Akademije za umetnost, arhitekturo in oblikovanje, kjer je slovenski arhitekt kot učitelj deloval deset let (1911–1921).

Iz del arhitektov Jindřicha Merganca, Karla Řepe (ki je kot edini češki študent sledil svojemu učitelju v Ljubljano, da zaključi študij), Aloisa Mezere, Františka Lydie Gahure in Karla Štipla, bodo predstavljeni projekti in realizacije, v katerih je mogoče zaslediti Plečnikov vpliv in za katere je značilno variiranje med različnimi oblikami tradicionalizma in novega klasicizma.

Umetnostni zgodovinar in zgodovinar Pavel Panoch (1974) se je vrsto let ukvarjal z varstvom kulturne dediščine in materialnih spomenikov. Od leta 2006 je zaposlen na Inštitutu za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Pardubicah (Češka), kjer predava predvsem o zgodovini likovne umetnosti in arhitekture.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku. Vstop je prost. Mesto na predavanju si rezervirajte na prijava@mgml.si ali pokličite na telefon 01 24 12 506 (pon–pet, 8.00–14.00).

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon