Predavanje o delu čeških učencev Jožeta Plečnika s praške Akademije za umetnost, arhitekturo in oblikovanje

Oddelek za slavistiko Filozofske fakultete vabi na predavanje doc. dr. Pavla Panocha s Filozofske fakultete Univerze v Pardubicah (Češka) v sredo, 19. oktobra 2022, ob 18. uri (Mestni muzej Ljubljana). Predavanje se osredotoča na delo čeških učencev Jožeta Plečnika s praške Akademije za umetnost, arhitekturo in oblikovanje, kjer je slovenski arhitekt kot učitelj deloval deset let (1911–1921).

Iz del arhitektov Jindřicha Merganca, Karla Řepe (ki je kot edini češki študent sledil svojemu učitelju v Ljubljano, da zaključi študij), Aloisa Mezere, Františka Lydie Gahure in Karla Štipla, bodo predstavljeni projekti in realizacije, v katerih je mogoče zaslediti Plečnikov vpliv in za katere je značilno variiranje med različnimi oblikami tradicionalizma in novega klasicizma.

Umetnostni zgodovinar in zgodovinar Pavel Panoch (1974) se je vrsto let ukvarjal z varstvom kulturne dediščine in materialnih spomenikov. Od leta 2006 je zaposlen na Inštitutu za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Pardubicah (Češka), kjer predava predvsem o zgodovini likovne umetnosti in arhitekture.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku. Vstop je prost. Mesto na predavanju si rezervirajte na prijava@mgml.si ali pokličite na telefon 01 24 12 506 (pon–pet, 8.00–14.00).

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan