ALUO v Knjigarni FF: Živa Oblak, Človek ne jezi se!

V študijskem letu 2022/23 začenjamo z dolgo pričakovanim ciklom razstav študentk in študentov različnih smeri Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (ALUO) v Knjigarni Filozofske fakultete, ki je hkrati šele uvod v intenzivnejše sodelovanje med našima dvema institucijama na področju skupnih dogodkov v prihodnjih letih.

Prvo razstavo cikla, na kateri se bo predstavila Živa Oblak, diplomantka smeri Ilustracija na ALUO, odpiramo v sredo, 26. oktobra 2022, ob 10.00 v avli Filozofske fakultete. Vljudno vabljene in vabljeni, da se nam pridružite!

Živa Oblak je bila rojena 20. julija 1997 na Jesenicah in živi obdana z naravo v Gozdu Martuljku. Od malih nog uživa v vsakovrstnem ustvarjanju in izmišljevanju zgodb ter je velika ljubiteljica živali. Že pri petih letih je ustvarila svojo prvo slikanico. Zaradi ljubezni do risanja se je vpisala na Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani (SŠOF) ter nadaljevala s študijem ilustracije na UL ALUO.

Zanimajo jo predvsem strip in narativna ilustracija ter pripovedovanje zgodb skozi risbo na razumljiv in zanimiv način. V svoja dela vključuje vtise iz narave, predvsem pa rada posveča pozornost izražanju čustev in misli skozi obrazno mimiko likov.

Razstavljene ilustracije in slikanica Človek, ne jezi se! po besedilu Svetlane Makarovič so del njenega diplomskega dela, ki je nastalo letos pod mentorstvom doc. Suzi Bricelj na smeri Ilustracija Oddelka za oblikovanje vizualnih komunikacij UL ALUO.

Človek, ne jezi se!

Za besedilo Svetlane Makarovič sem se odločila v letu, ko je gospa praznovala 80. rojstni dan. Želela sem počastiti opus njenih otroških in mladinskih zgodb, ki sem jih z veseljem brala v otroštvu. Njene zgodbe dojemam kot večplastne in jih prebiram še danes.

Zgodba Človek, ne jezi se! prikazuje del življenja na podeželju, o katerem se ne govori veliko, še posebej ne otrokom – krutost do živali in pretirane zamere ljudi. Besedilo na otroku prijazen, a ne pretirano olepšan način prikazuje življenje klateške mačke in njenega mladička. Glavno sporočilo opozarja na posledice jeze ter na to, kako pomembni sta strpnost in potrpežljivost. Mislim, da je to sporočilo pomembno za otroke, kjerkoli že odraščajo.

Z ilustracijami prikazujem odzive in krepim čustva likov v besedilu, da se otroci lažje poistovetijo z glavnim likom in bolje razumejo namene antagonista v zgodbi. S tem želim, da zgodba zanje postane resnična, saj se jih sporočilo pripovedi tako najbolje dotakne.

Razstava bo na ogled do 2. decembra 2022, v času odprtosti Knjigarne Filozofske fakultete (od ponedeljka do petka, od 9.00 do 16.00).

 

Avtorica: Živa Oblak

Dela na razstavi (in ilustracija na naslovnici): Človek ne jezi se!, diplomsko delo na smeri Ilustracija, Oddelek za oblikovanje vizualnih komunikacij UL ALUO, 2022

Mentorica: doc. Suzi Bricelj

Avtorica literarne predloge: Svetlana Makarovič

Grafično oblikovanje: Zala Križ

Organizacija razstave: UL ALUO in UL FF

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan