Dnevi enakosti spolov FF 2023: Neenakost spolov in duševno zdravje

Vabljeni na okroglo mizo v okviru Dnevov enakosti spolov z naslovom Neenakost spolov in duševno zdravje. Potekala bo v sredo, 22. 3. 2023, ob 16.00 v predavalnici 15 v pritličju Filozofske fakultete.

Na dogodku se nam bodo pridružile štiri sogovornice – dr. Jasna Podreka, dr. Metka Mencin Čeplak, dr. Mirjana Ule in Klara Otorepec, pogovor pa bodo povezovale in v njem sodelovale tudi študentke psihologije. Dotaknile se bodo različnih vidikov spolne neenakosti in njenih vplivov na duševno zdravje. Začele bodo s pogledom v preteklost in razpravljale o tem, kako je bilo žensko telo patologizirano v zgodovini psihologije. V nadaljevanju bodo govorile o tem, kakšne so ovire in položaj žensk v akademskem prostoru ter izobraževalnem procesu in na kakšne načine se v njem ohranja ter reproducira spolna neenakost. Odprle bodo vprašanje o tem, kako na duševno zdravje žensk vpliva spolno nasilje in kako se na to grožnjo prilagajajo. Govora bo tudi o tem, na kakšen način družbena pričakovanja do žensk vplivajo na njihovo duševno zdravje in samopodobo ter kako si lahko v primeru duševnih stisk vsaj deloma pomagamo tudi s skrbjo zase.

Pogovor bodo sklenile z vprašanjem, kako se lahko psihologi_nje odzovejo na vse omenjene problematike in namesto vzdrževanja prispevajo k zmanjševanju neenakosti.

Vabljene_i!

Dr. Jasna Podreka je sociologinja, ki se raziskovalno ukvarja s problematiko intimnopartnerskega nasilja nad ženskami. Je tudi prostovoljka društva SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja.

Dr. Metka Mencin Čeplak je socialna in kritična psihologinja,  ki se med drugim ukvarja s psihologijo stigmatizacije, predsodkov in stereotipov, procesi konstrukcije identitet v razmerjih dominacije in podrejanja ter feminističnimi študijami. 

Dr. Mirjana Ule je socialna in kritična psihologinja, ki se med drugim ukvarja z neenakostmi v javni in zasebni sferi ter posebej spolnimi neenakostmi v akademskem prostoru.

Klara Otorepec je socialna pedagoginja, novinarka, publicistka, radijska tehnica in ustvarjalka feministične oddaje Sektor Ž na Radiu Študent, ki je za svojo diplomsko nalogo z naslovom Feministična krivda ali ambivalentnost feminizma do lepotnih praks prejela fakultetno Prešernovo nagrado.

 

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan