Dvojezičnost v slovenski Istri – izbrane študije, položaj in težave pri ohranjanju dvojezičnosti

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1219. sestanek, ki bo v ponedeljek, 28. novembra 2022, ob 18. uri (predavalnica 325). Na temo Dvojezičnost v slovenski Istri – izbrane študije, položaj in težave pri ohranjanju dvojezičnosti bo predavala izr. prof. dr. Mojca Kompara Lukančič, Univerza v Mariboru.

Povzetek:

V okviru predavanja orišemo dvojezičnost v slovenski Istri, in sicer predstavimo nekaj študij ter osnovne značilnosti. Nadaljujemo s predstavitvijo položaja dvojezičnosti, vpliva italijanskih medijev ter stanja dvojezičnosti v slovenskih šolah na dvojezičnem območju slovenske Istre. V nadaljevanju predstavimo analizo izbranih besedil in dokumentov, prevedenih iz slovenščine v italijanščino (gre za dvojezična besedila štirih dvojezičnih občin: Koper, Izola, Piran in Ankaran), in razmišljamo o prihodnosti ter ohranjanju dvojezičnosti.

Opomba:

Tisti, ki želite predavanje spremljati preko Zooma, to do ponedeljka dopoldne sporočite na elektronski naslov chikako.bucar@guest.arnes.si, sicer vabljeni, da se dogodku pridružite v predavalnici 325.

 

                                                                      

 

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan