Posvet o zaprtih institucijah in deinstitucionalizaciji

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete vabi na Posvet o zaprtih institucijah in deinstitucionalizaciji. Dogodek bo potekal v četrtek, 25. februarja 2021, z začetkom ob 14.30 uri na platformi Zoom ter predvajanjem na Facebook strani Oddelka.

V lanskem letu se je pokazalo, kako zaprta in institucionalizirana je naša družba. Poleg žrtev v domovih za starejše se je pokazalo, da tudi druge institucije zaprtega tipa težko ponujajo varno okolje za tiste, ki so najbolj potrebni skrbne in solidarne obravnave. Grad Cmurek je edini doslej prostor, ki smo ga v Republiki Sloveniji doslej izpraznili in naj bi bil začetek deinstitucionalizacije. Žal se od leta 2004 o tem procesu skorajda ne govori več - prav nasprotno: zaprte institucije so v tej državi, za razliko od večine razvitih in tudi marsikatere manj razvite države, še vedno samoumevne. Kako je to mogoče?

Na pogovoru o deinstitucionalizaciji bomo odgrnili le nekaj pogledov na zaprte institucije in nujnosti deinstitucionalizacije, predvsem s človeškega, torej antropološkega vidika.

Na pogovoru, ki ga organizira Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete in ga bo vodil Rajko Muršič, bodo sodelovale Andreja Rafaelič (Fakulteta za socialno delo), Tatjana Knapp (Zavod Risa), Simona Ratajc (Muzej norosti) in Tina Pegan (avtorica knjige 182 dni, Življenje na psihoterapevtskem oddelku). 

 

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan