Doc. dr. Nina Petek na prvi mednarodni konvenciji Znanje Indije

Knjige Znanstvene založbe Filozofske fakultete na konvenciji.

Knjige Znanstvene založbe Filozofske fakultete na konvenciji.

Doc. dr. Nina Petek z Oddelka za filozofijo Filozofske fakultete se je med 3. in 6. 12. 2023 v New Delhiju udeležila prve tovrstne mednarodne konvencije Znanje IndijeKnowledge India v organizaciji Indijskega sveta za kulturne odnose (ICCR, Indian Council for Cultural Relations), ki je del ministrstev za izobraževanje in za zunanje zadeve Vlade Republike Indije. Na dogodek je bilo povabljenih 77 raziskovalcev področij indijskih filozofij, religij, umetnosti in jezikov iz 39 držav, kjer so imeli priložnost predstaviti pedagoško in raziskovalno delo ter svoje matične fakultete. Minister za zunanje zadeve Subrahmanyam Jaishankar, državna ministrica za zunanje zadeve in kulturo Meenakshi Lekhi, minister za tradicionalno indijsko medicino in jogo (AYUSH) Shri Sarbananda Sonowal in številni ugledni raziskovalci z indijskih univerz in inštitutov so povabljenim predstavili možnosti raziskovalnega in pedagoškega sodelovanja med fakultetami, med drugim tudi možnosti izmenjav ter poletnih šol na indijskih univerzah za tuje študente in študentke. Pripravljena je bila tudi razstava knjig s področja indijskih filozofsko-religijskih tradicij in indijskih jezikov, pri čemer so bila predstavljena dela o indijskih filozofsko-religijskih tradicijah dr. Nine Petek in učbenika vedske indijščine in klasičnega sanskrta dr. Luke Repanška. S tem je bila na odmevnem mednarodnem dogodku poleg same Filozofske fakultete zastopana tudi Znanstvena založba Filozofske fakultete, pri kateri je v zadnjih letih izšlo več študij s področja indijske duhovne in jezikovne dediščine.

Zadnje novice

Monografija: V iskanju Buddhe

Naslovna fotografija kipca Buddhe: Napad Mare in Buddhov poslednji preizkus v premoščanju skušnjav; Kašmir, Indija, 8. stoletje (vir: The Cleveland Museum of Art; javna last), oblikovanje: Irena Hvala.

Oddelek za prevajalstvo Filozofske fakultete znova pridobil članstvo v mreži EMT

Mreža EMT (European Master's in Translation) v evropskem prostoru združuje magistrske programe iz prevajanja, ki dosegajo najvišje mednarodne kriterije kakovosti izobraževanja prevajalcev in prevajalk.

Sprejem za športnice in športnike

Skupna fotografija vseh udeležencev srečanja