Odprt trajni dostop do celotne enciklopedije Brillov Novi Pauly

Založba Brill je Univerzi v Ljubljani ter OHK omogočila trajni dostop do suplementov enciklopedije Brillov Novi Pauly (Der Neue Pauly – DNP). Suplementi so bili v Nukovem Mrežniku sicer na voljo že od začetka marca, kot kažejo statistike, je bil odziv velik. Po novem bo dostop omogočen trajno.

Dostop do osnovne enciklopedije je Univerza v Ljubljani v povezavi z Nukom ter konzorcijem COSEC omogočila že pred več kot letom dni. Digitalno zbirko, razširjeno s suplementi, odlikujeta širok razpon in visok akademski standard. Pristop je interdisciplinaren in sodoben. Predstavitev je pregledna, zbirka je tudi zaradi tega vrhunski referenčni pripomoček. Kot enciklopedija nima pravega tekmeca. S pomočjo gradiva v suplementih sega od drugega tisočletja pred Kristusom do renesanse, razsvetljenstva in sodobnosti.

DNP in interdisciplinarnost

Posebnega poudarka so v DNP deležni medsebojni vplivi. Grško-rimska kultura je predstavljena tudi v luči semitske, keltske, germanske in slovanske. Svoje mesto imajo judovstvo, krščanstvo in islam. Razdelek o klasični tradiciji je posvečen vplivu antike. Analizira proces kontinuirane reinterpretacije ter prevrednotenja antične dediščine. Ponuja tudi pregled nad zgodovino raziskav, tako na tradicionalnih kot na novih področjih. Združuje znanje vodilnih raziskovalcev z vsega sveta. Mnoga gesla prinašajo tudi zemljevide in ilustracije. Angleška izdaja vsebuje posodobljene bibliografske reference.

Kot leksikografski projekt DNP razlikuje med grško-rimsko antiko in poznejšimi odmevi. S tem kaže na povezavo med antiko in kasnejšimi obdobji. Petnajst zvezkov je posvečenih grško-rimski antiki. Še pet je namenjenih klasični tradiciji, trajnim in vplivnim posledicam klasične dediščine. Tako antika kot klasična tradicija imata vsaka svoj zvezek z indeksom. S suplementi se ta obseg poveča še za več kot polovico.

Suplementi

Vsak od suplementov je specializirana enciklopedija v malem, ki osvetljuje določen vidik starega sveta. Založba ponuja suplemente v dveh paketih, v obeh sta tako angleška kot nemška verzija besedila. V prvem je šest naslovov, vsi so že izšli (1. Kronologije antičnega sveta, 2. Enciklopedija grških in latinskih avtorjev in besedil, 3. Zgodovinski atlas antičnega sveta, 4. Recepcija mita in mitologija, 5. Recepcija klasične književnosti, 6. Zgodovina preučevanja antike). V drugem jih je sedem in še izhajajo (7. Antične osebnosti in njihova recepcija v umetnosti, literaturi in glasbi, 8. Recepcija antike v renesančnem humanizmu, 9. Svet zgodnjega Sredozemlja, 1200 – 600 pr. Kr., 10. Zgodovina in kultura Bizanca, 11. Grška in rimska vojaška zgodovina, 12. Recepcija antike v obdobju razsvetljenstva, 13. Germanska ljudstva in antični Rim).

Enciklopedija s svojo interdisciplinarnostjo pokriva celo vrsto področij, ki se v svojih raziskavah dotikajo starega sveta, od zgodovine, primerjalne književnosti, umetnostne zgodovine do muzikologije, geografije ter filozofije, prava, naravoslovnih ved in teologije. Med epidemijo, ko je dostop do običajnih knjižnic povsem onemogočen, so postale prednosti digitalnega dostopa očitne.

 

Dostop do celotne enciklopedije bo odprt v Nukovem Mrežniku. Oddaljen dostop je omogočen za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani in CTK, ter za vse člane NUK.

Zadnje novice
28. 03. 2024

Podkast Lukavstvo uma s Primožem Krašovcem

Izšla je 12 epizoda kultnega beograjskega podkasta Lukavstvo uma.
27. 03. 2024

Izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska prejela najvišje poljsko odlikovanje za zasluge

Od leve: Andrzej Duda, Predsednik Republike Poljske, izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska, Alojz Kovšca in Andrzej Gosek, župnik (foto: Marko Jan Vukajlović)