Oddelek za arheologijo

Uvodno ICCHS predavanje

Mednarodno središče za primerjalne zgodovinske raziskave (ICCHS), ki deluje pod okriljem Oddelka za zgodovino in Oddelka za umetnostno zgodovino, organizira tridnevni dogodek pod naslovom Uvodno ICCHS predavanje. Letošnji gost je dr. Eike Schmidt, direktor Uffizov. V četrtek, 19. oktobra 2023 ob 18h bo imel slavnostno predavanje v pred. 34, v petek, 20. oktobra pa sledi pogovor s študenti.

Dr. Eike Schmidt je od leta 2015 direktor enega največjih svetovnih muzejev, Galerij Uffizi (Gallerie degli Uffizi), kjer trenutno zaključuje svoj drugi mandat. Po študiju v Heidelbergu je med letoma 1994 in 2001 deloval na nemškem umetnostnozgodovinskem inštitutu v Firencah (Kunsthistorisches Institut in Florenz), nato od 2001 do 2006 v National Gallery of Art v Washingtonu in med 2006 in 2008 v J. Paul Getty Museum v Los Angelesu. Dve leti je bil direktor oddelka za kiparstvo londonske dražbene hipe Sotheby's, med 2009 in 2015 pa vodja oddelka za umetno obrt, tekstil in kiparstvo v Minneapolis Institute of Arts. Po prevzemu vodenja Galerij Uffizi je bil izbran za novega direktorja dunajskega Kunsthistorisches Museum, a se je mestu odpovedal v prid drugemu mandatu v Firencah. Raziskovalno delo dr. Schmidta je povezano z zgodnjenovoveškim kiparstvom in zbirateljstvom, doktoriral je z nalogo o medičejski zbirki slonokoščenega kiparstva poznega 16. in 17. stoletja (v obliki monografije Das Elfenbein der Medici je disertacijo izdal leta 2012).    

Pogovor s študenti bo potekal ob 10h v pred. 343 (Oddelek za umetnostno zgodovino) - trenutno je na voljo še 25 mest. Pogovor bo vodil dr. Samo Štefanac, sogovornik pa tekoče govori angleško, nemško in italijansko. Prijave zbiramo na elektronskem naslovu ana.jenkokovacic@ff.uni-lj.si.

Vljudno vabljeni študentje, ki jih zanimajo vprašanja s področja delovanja muzejev, muzeologije, delovanja takšne institucije, kot so Uffizi ter področja zbirateljstva! 

 

Obvestila

Oddelek za sociologijo

Alumni FF - vabilo

Oddelek za prevajalstvo

Vabilo na konferenco: ANGLOPHONIA: FORKING PATHS

Oddelek za prevajalstvo

Sprememba GU Adriana Mezeg

Oddelek za azijske študije

Spremenjen urnik knjižnice, 26. 2. 2024

Oddelek za anglistiko in amerikanistiko

Sprememba GU Vesna Lazović